zaterdag 10 maart 2018

Wat is Facebook ? (internet)

Facebook (voorheen Thefacebook) is een online, gratis sociaalnetwerksite. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Menlo Park, Californië, Verenigde Staten. Mark Zuckerberg is medeoprichter en algemeen directeur.[5]
Na registratie kunnen gebruikers een persoonlijk profiel aanmaken, vrienden toevoegen,[6] berichten versturen, statussen plaatsen, foto's posten, video's delen en notificaties krijgen van vrienden die hun profiel updaten. Ook kunnen gebruikers van verschillende groepen lid worden en hun vrienden categoriseren in groepen, zoals "Vrienden van het werk" of "Goede vrienden".
De naam Facebook is afgeleid van face book. Dit was een (destijds papieren) systeem waarmee studenten aan Amerikaanse universiteiten hun studiegenoten aan de hand van foto's beter moesten leren kennen.

Voordat hij Facebook oprichtte had Zuckerberg, die destijds een tweedejaars student psychologie was aan het Harvard College, al meerdere socialenetwerksites voor zijn medestudenten ontworpen, zoals facemash.com dat slechts enkele dagen bestond maar in die korte tijd zeer populair werd. Zuckerberg werd er door het universiteitsbestuur van beschuldigd met deze site de privacy van anderen te schenden en de regels te overtreden, maar hij werd uiteindelijk niet vervolgd.[8]
In januari 2004 ontwierp Zuckerberg een code voor een nieuwe, met Facemash vergelijkbare website. Facebook ontstond daadwerkelijk op 4 februari 2004 als "The facebook". Een van de oprichters was Zuckerberg, de andere oprichters waren Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz en Chris Hughes.[9] Binnen 24 uur nadat "The facebook" was opgericht hadden al 1.200 studenten zich geregistreerd, waarna dit aantal snel verder groeide. In eerste instantie konden alleen nog studenten van het Harvard College lid worden, maar al snel werd dit uitgebreid tot de gehele Harvard-universiteit, vervolgens naar andere universiteiten in Boston en de hele Ivy League. Nog enige tijd later werden studenten van de meeste universiteiten in de VS en Canada toegelaten. Het hoofdkantoor van Facebook werd in juni 2004 verplaatst naar Palo Alto, Californië.. In augustus 2005 werd de domeinnaam Facebook.com opgekocht voor $200,000.

Groei

In september 2006 werd Facebook geheel openbaar, waarna iedereen van dertien jaar en ouder zich kon registreren. Er was in dat jaar even sprake van een overname door Yahoo! voor een bedrag rond een miljard dollar. De verkoop was mondeling overeengekomen, maar toen Yahoo! zijn bod verlaagde naar US$ 800 miljoen sloeg Zuckerberg het bod af. Ook nadat Yahoo! zijn oorspronkelijke bod van een miljard weer op tafel had gelegd weigerde Zuckerberg te verkopen. In 2007 maakten Google en Microsoft bekend te azen op een belang in het bedrijf. Op 25 oktober 2007 werd bekend dat Microsoft voor US$ 240 miljoen een aandelenbelang had genomen van 1,6% in Facebook.] De totale waarde van Facebook werd hierdoor nu geschat op US$ 15 miljard.
Facebook was een van de eerste virtuele gemeenschappen die een publieke web-API aanbood, een manier voor derden om gebruik te maken van de data van Facebook in een eigen (web)applicatie. Dit was een groot succes, wat tot uiting kwam in populaire Facebook-applicaties als Scrabble, Schaken, Poker, FarmVille, CityVille, Gardens of Time en Pet Society. De meeste van deze applicaties werden uitgegeven door Zynga en Playfish. Veel andere virtuele gemeenschappen, waaronder het Nederlandse Hyves, hebben destijds ook dergelijke API's gelanceerd. Enige standaardisatie in dergelijke API's werd gebracht door het OpenSocial-initiatief van Google. Onder meer Googles eigen Orkut heeft zijn API's destijds via die manier toegankelijk gemaakt, maar ook concurrenten als Friendsterhi5, Netlog en Myspace waren van plan dat te gaan doen.
Facebook is sinds mei 2008 ook in het Nederlands te raadplegen. Spaans, Duits en Frans waren de eerste talen waarin Facebook werd vertaald.
Het aantal Facebook-leden nam enorm toe vanaf 2007.[14] In december 2008 groeide de site met 600.000 nieuwe aanmeldingen per dag.[15] In april 2009 had Facebook meer dan 200 miljoen actieve gebruikers, vijf maanden later waren dat er 50 miljoen meer.[14] In juli 2010 bediende Facebook een half miljard gebruikers, circa zeven procent van het aantal aardbewoners.[16] In 2012 had Facebook ongeveer 1 miljard gebruikers.[17]Sinds juni 2014 heeft Facebook ongeveer 1,3 miljard actieve gebruikers.[18] Eind juni 2017 behaalde Facebook twee miljard actieve gebruikers.[19]

surf naar Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten